Med et bogholder kursus kan du få styr på hjemmets økonomi.

Gode råd til at styre husstandens økonomi

Vi kender alle lysten til at sidde på en smuk sandstrand med familien, at købe en ny bil eller at give ungerne den helt perfekte gave. Her sætter privatøkonomien i din husstand rammerne for, hvad der er råd til, og hvornår der desværre ikke er råd til de sjove ting. Her på siden skriver vi oftest om indretningen af din bolig, men i denne specielle artikel dykker vi ned i økonomien i hjemmet. Derfor kan du få en lang række gode råd til, hvordan du og familien får styr på finanserne i hjemmet.

Budget for hjemmet

Hvis du er som mig, så ville du gerne have penge nok til, at du ikke behøvede at tænke for meget på penge. Der er dog kun en vej til færre økonomiske bekymringer, og på selvmodsigende vis er det, at man virkelig lægger en god plan. Sæt dig sammen med din partner, sambo eller hjemmeboende unge og læg et gennemarbejdet budget for husstanden. Du har måske set Tv-programmet Luksusfælden, hvor de økonomiske eksperter illustrerer husstandens økonomi ved at lægge pengesedler på boret i forskellige kasser. Du behøver selvfølgelig ikke at hæve rub og stub i kontanter for at lave budgettet – det kan let klares med en kuglepen på en lap papir eller på din computer.

Her er det en fordel printe kontoudskriften fra husstandens voksne, og derefter inddele udgifterne i de følgende kategorier:

  • Bolig
  • Øvrige faste
  • Transport
  • Mad
  • Diverse
  • Eventuel gældsafvikling

Når du har overblikket over disse kategorier er det langt nemmere at se, hvor man bør spare.

Madplan

Når denne opdeling er lavet, vil du nok lægge mærke til, at madbudgettet fylder en del i husstandens økonomiske udgifter. Her kan det være en rigtig god ide, hvis man laver en udførlig madplan for måneden, hvor man benytter supermarkedernes tilbudsaviser til at planlægge retter for ugen eller måneden. Selvom man er den fødte tilbudsjæger, når man er i et supermarked, så er der stadig mange penge at spare med en mere generel plan.

Her skal det også nævnes, at fryseren er din bedste ven til besparelser på madbudgettet. Ser du eksempelvis rugbrød på tilbud, så køb nogle ekstra pakker og smid dem i fryseren. Hvis der er plads nok i hjemmets indretning, kan du endda vælge at købe en større kummefryser. Det kan virke som en stor investering, men en ekstra fryser kan hurtigt tjene sig selv hjem ved besparelser på mad.

Lær mere om økonomi

Hvis du gerne vil blive en sand haj til at styre økonomien i hjemmet, så kan det være en god ide at søge mod et sted, hvor du kan lære om økonomi. Heldigvis findes der en lang række af udbydere, der tilbyder kurser i økonomiforståelse og regnskabsføring. Med et bogholder kursus for nybegyndere kan du lære en lang række konkrete værktøjer, der gør dig i stand til at styre økonomien med hård hånd. Denne viden er ikke bare god indenfor hjemmets fire vægge. På de fleste arbejdspladser vil der også blive set som en fantastisk kompetence, hvis man kan læse og forstå virksomhedens årsregnskab.