Boligmarkedets temperatur er meget ofte betinget af et lands økonomi og vækst. De ting, der sker på samfundsmæssig plan, har det med at påvirke boligmarkedet – hvilket kan ske i både en negativ og positiv retning. Det kommer sådan set meget godt til udtryk på nuværende tidspunkt, hvor corona har overtaget alle samfundets organer. Der bliver spekuleret meget i, om og hvordan det kommer til at påvirke boligmarkedet. Hvor meget, det præcist kommer til at afspejle sig, er dog stadig ikke til at sige. Men det er et godt eksempel på, hvordan temperaturen på boligmarkedet ofte er tæt forbundet med mange dele af samfundet. Der er dog bred enighed om, at boligmarkedet anno 2020 er langt bedre rustet, hvis man sammenligner med finanskrisen 2008. Derfor er risikoen for en krise også langt mindre og formegentlig ikke ret realistisk.
Ligeledes som samfundet påvirker boligmarkedet, ligeledes påvirker boligmarkedet også andre brancher. Et felt som boligforsikringer – herunder ejerskifteforsikring og husforsikring – er meget påvirket af boligmarkedet. Det er boligforsikringsselskaber også godt klar over, hvorfor de selvfølgelig har stor interesse i, at der er vækst.
Men hvordan ser det så egentlig ud, hvis vi kigger på boligmarkedets udvikling de seneste 5, 10, 15 år? I start 00’erne gik det rigtig godt. En stor vækst var igangsat, og det fortsatte i flere år. Boligpriserne var højere, end de nogensinde havde været i midt 00’erne, og der var liv og glade dage. Det var lige indtil, den såkaldte boligbobbel sprængte. Det startede i USA og spredte sig langsomt til Europa og Danmark. Det blev startskuddet til finanskrisen, som skulle tynge økonomien godt og grundigt ned. Boligpriserne tog et meget voldsomt hak ned ad, men omkring 2012 begyndte det at vende herhjemme. Og siden har priserne været stigende.
Højsæson for boligsalg
Det er sommer, og det betyder højsæson for boligmarkedet. Statistikkerne viser, at det hovedsageligt er i de varme måneder, der er mest gang i handlen. Det gælder både for antal solgte boliger og for antallet af boliger til salg. Det er lidt nemmere at få en bolig til at se indbydende ud, når græsset er grønt, og lysindfaldet er stærkt. Overvejer du selv at investere i fast ejendom, er der både fordele og ulemper ved at holde tidspunktet til de varme måneder. Der er typisk flere boliger at vælge imellem, og selve flytteprocessen kan også være mere overskueligt i det gode vejr. Omvendt viser statistikkerne, at der er flere penge at spare i de kolde måneder. Her bliver der typisk gives større afslag, hvorfor du måske kan finde drømmeboligen til billigere penge.
Vil du have råd til boligkøbet? På Dansk Boligforsikrings hjemmeside kan du både få gode tips til selve boligkøbet samt få et overblik over omkostningerne ved et huskøb. Hvis I går i tankerne om at tegne en ejerskifteforsikring, er der også adskillige informationssider og en FAQ med gængse spørgsmål.