stue, indretning,

Sådan skaber du en stue, der inviterer til vinterhygge

September markerer slutningen på sommeren og begyndelsen på koldere måneder. Det er lige præcis det, vi kan se frem til på nuværende tidspunkter. Og selvom solen stadig varmer på de gode dage, så bliver dagene mørkere, og temperaturen koldere. Nogle synes det er dejligt, at der lige pludselig ikke er så lang tid til jul. Vil dog næsten gerne sige med 100 procent sikkerhed, at de fleste synes, det er hårdt at sige farvel til sommeren og uoverskueligt at gå ind i de kolde måneder. Netop på grund af den uoverskuelighed, der følger, giver det endnu mere mening at fokusere på hjemmet. For det er ét sted, som du kan søge tryghed i, i de kolde måneder, og hvor du derfor med fordel kan fokusere på at gøre det hyggeligt, således at vintermånederne virker lidt mere overskuelige. Vi guider her.

Brug farver og skab varme

Hvad er det første, du tænker, hvis du træder ind i et helt hvidt lokale? Mange tænker sterilt og koldt. Derfor er der god grund til at fokusere på farverne i din stue, hvis du i modsætning gerne vil skabe mere varme toner. En af de bedste ting du kan gøre er at male væggene. Det rammer rummet ind på en rigtig fin måde og skaber hele grundlaget for en hyggelig stue. Det kan dog virke en smule grænseoverskridende for nogle, såfremt man altid har været vant til de hvide vægge. Det behøver dog ikke være en pangfarve for at virke. Du kan sagtens holde dig til jordbundne eller mere neutrale farver. Bare en lille smule farve på væggene vil gøre en stor forskel, når det kommer til at skabe varme. Tag eventuelt en inspirationstur i en malerbutik eller på nettet. På malerbutikkernes hjemmesider kan du ofte se, hvordan de forskellige kollektioner tager sig ud på væggene. Tal også med eksperterne, der har forstand på maling, da de ved, hvad der eksempelvis går godt til et lille og et stort rum. Selvom du ser et rum på et billede, hvor en bestemt farve passer perfekt ind, kan du ikke nødvendigvis overføre dette til din egen stue. Nogle gange kan rummets størrelse, lysindfald, vinkler etc. gøre noget rigtig godt for farven, som din egen stue måske ikke kan. Derfor er det hensigtsmæssigt at tale med en ekspert.

En anden måde at inkoporere farver på, er ved at investere i “dimsedutter” fyldt med farver. Det kunne være vaser, lysestager, blomster, puder og så videre.

Tæpper

Tæpper er måske en af de nemme måder at skabe hygge på. Ikke desto mindre er det utroligt effektivt. Bare forestil dig, du slænger dig ned i sofaen og efterårskulden langsomt sniger sig ind. Et tæppe ved siden af gør bare, at du får lyst til at putte dig ned og sætte noget godt på TV’et eller finde en god bog frem. Det er dog ikke helt lige meget, hvilket et tæppe du vælger. Du skal selvfølgelig vælge et, som du selv synes går rigtig godt til indretningen. Men vær særligt opmærksom på, hvilket et materiale du vælger. Uldtæpper kan eksempelvis “stikke” en del, hvilket i nogle tilfælde medfører, at det i højere grad bliver et pyntetæppe. Det kan også være risikabelt at vælge et tæppe, der er meget sart og lyst. Dette giver måske det helt rigtige æstetiske udtryk, men tæppet vil måske også være meget modtagelig over for pletter. Så hvis du har tendens til at sidde og snacke i sofaen og potentielt spise aftensmad der, så kan det være meget godt at have et tæppe, hvor alle pletter ikke fremstår helt selvlysende.

Det rigtige lys

Både naturligt og unaturligt lys har en stor indvirkning på, hvad det er for en stemning, der dannes i et rum. Du kender nok selv følelsen af at træde ind i et rum og få fornemmelsen af, at det er et varmt lys eller et koldt lys. I en stue må belysningen gerne være en smule mere dæmpet end i for eksempel et køkken. Og netop et dæmpet lys harmonerer også godt med følelsen af hygge.

Dæmpet lys dækker over meget. Det samme gør et varmt lys. Du kan eksempelvis eksperimentere med farvel på lyset. Ikke at du skal ud i pangfarvede lys, men lamper kan godt have et gulligt, et brunligt, et grønligt skær etc. Og det kan give en ekstra dimension til stuens udtryk. Hvis du implementerer det første råd og sætter en overhaling af maling i gang, bør du gøre dét som første skridt. Derefter vil det være nemmere at vurdere, hvilke lamper og hvilket lys der går godt til væggene og til rummet som helhed.