Nyt tag er i høj grad et spørgsmål om timing og at vælge med omhu. Her finder du en guide, som klæder dig på til at vælge et nyt tag. Du får en idé om, hvornår du skal lægge det på huset, hvilke muligheder du har, hvad du skal tænke på, når du vælger, samt hvilket materiale du skal bruge for at få et godt nyt tag med en ønsket levetid på huset.
Nyt tag og tid
Et nyt tag er ikke bare en investering, som skal holde året ud, men det må gerne have en lang, lang levetid, så du slipper for at skifte det i tide og utide. Vælg det med omhu og brug gerne en løsning, som varer resten af dit liv. Eftersom det skal holde i mange, mange år og kunne tåle storm, blæst, vind, sne, regn og slud, må du gerne være tilfreds med dit valg. Hvis du vælger at gå i gang med det store projekt, er det fint at være omhyggelig og undersøge dine muligheder godt og grundigt, for det er ikke hver dag, at du investerer i et nyt tag.
Ønsker til nyt tag
Det er altid en god idé at overveje, hvilke ønsker og krav du har. Skal det kræve megen vedligeholdelse, skal det være dyrt, billigt, skinnende, mat, sort, rødt eller blåt? Et nyt tag skal gerne passe til selve huset og det tag, som var der før. Desuden skal det passe til husets hældning. Tænk også over, at det gerne skulle falde i andre menneskers smag, når huset en gang bliver solgt. Udseende på et tag kan trække ned i salgspris, også selv om det er nyt. Hvornår er det nødvendigt, at du skifter det, og vil du selv tage det gamle ned eller betale andre for at gøre det for dig? Skal taget have et undertag, eller lægges direkte ovenpå det gamle, du allerede har? Det bedste tidspunkt at lægge det på hjemmet er om foråret og i sommermånederne, for det skal gerne være tørvejr, når mænd kravler rundt ovenpå huset. Sikkerhed er altid en vigtig faktor, når det kommer til håndværk.
Materialevalg
Hvor længe et nyt tag kan holde, afhænger i høj grad af det materiale, du har valgt til belægning, så find ud af, hvilke muligheder du har, inden du tager det endelige valg og det store skridt. Flere materialer kræver, at der lægges et undertag på, inden et nyt tag bliver lagt. Dette garanterer tæthed, og at I ikke får regnvand ind i stuen, men det er ikke nødvendigt for alle typer. Holdbarhed og pris hænger tit sammen, men så ved du også, at du får en god løsning på dit nye tag. Nogle af de mest udbredte materialer i Danmark er tegl, bølgeeternit, skifereternit, stål og betontagsten.
Forventet levetid
Et nyt tag af tegl holder typisk i 40-60 år. Det er en god idé at have et undertag under, når du vælger denne type, for selv om det for det meste holder sig helt tæt, kan der være mindre utætheder, når du vælger tegl som materiale på dit hus. Bølgeeternit er et meget populært valg, og det skal skrues på udefra. Når du vælger et af slagsen, kræver det typisk ikke, at du investerer i et underliggende tag for at samle fugt og lappe utætheder i konstruktionen. Levetiden for et nyt tag af bølgeeternit er 30-40 år. Skifereternit har samme levetid som bølgeeternit, og det er omkring 30-40 år. Et ståltag kan lægges som nyt tag oveni dit gamle tag, hvis det gamle er af pap eller eternit. Ståltage har typisk både en høj levetid samtidig med, at de er relativt billige at vælge som nyt tag. Et ståltag har en forventet levetid på 40-50 år, så det et også et fint materiale til nyt tag. Betonstentage lever længe – gerne mellem 50-70 år, men er alligevel ikke så dyre som materiale til nyt tag.
Kompleksitet
Et andet kriterium, når du vælger nyt tag, er, om det er nemt eller kompliceret at lægge på huset, og dette kan også påvirke prisen på montering. Tegl er et billigt materiale, men det er dyrt at montere, fordi det er indviklet at lægge det på huset. Til gengæld stiller det ikke altid lige høje krav til den løbende vedligeholdelse, så det kan i flere tilfælde være et relativt nemt og fint valg som nyt tag. Bølgeeternittag har den fordel, at de er nemme at lægge på, relativt billige, og der er få krav til vedligeholdelse. Bølgeeternit er derfor både et godt, billigt og nemt valg som nyt tag. Det samme er tilfældet med nyt tag af stålplader. De gør hverken ondt på pengepungen på grund af kompleksitet eller ondt på dine egne lemmer, fordi du konstant skal op på taget og pleje det. De kræver meget lidt vedligeholdelse, så det er et fint nyt tag, hvis du ikke er så meget til tagreparation og pleje. Betontagsten er indviklede at lægge på huset, og de kræver en del vedligeholdelse. Til gengæld så holder de i masser af år.
Nyt tag og smag
Et nyt tag skal både leve op til din egen idé om, hvad der er smukt eller grimt, og være lavet af et materiale, som passer til dit hus. Du kan ikke bare automatisk vælge at få lagt røde betontagsten, fordi du kan lide farven rød, og fordi betontagsten kommer i flere farver. Det er nemlig husets udseende og måden det er bygget på, som begrænser dine valgmuligheder. En tommelfingerregel er, at tagets hældning afgør, hvad du kan vælge som nyt tag. Og dette bliver gerne målt i grader. Et tag af bølgeeternit passer fx bedst til huse med en hældningsgrad på 14. Det materiale, som er lagt på huset i forvejen kan være en god indikator for, hvilket materiale, du kan vælge. Lethed og tyngde på materialet er også vigtigt. Hvis du har et let tag som fx eternit i forvejen, kan det være svært at gå over til et nyt tag med et tungt materiale som betontagsten. Omvendt er det ikke så kompliceret at gå fra et tungt materiale til et lettere. Det er altid en god idé at få råd og vejledning fra fagfolk, når du skal vælge. Spørg gerne en tagekspert hos Compara, hvis du er i tvivl.